Opgroeien in armoede heeft een grote impact op de ontwikkelingskansen van kinderen. Ze kunnen hun talenten moeilijker ontplooien, lopen cruciale ontwikkelingskansen mis, hebben later minder kansen op de arbeidsmarkt en lopen een groter risico om zelf ouders in armoede te worden.
In Turnhout groeit maar liefst 25% van de kinderen op in armoede. Om hen en hun ouders alle kansen te bieden, startten we begin 2024 twee nieuwe initiatieven op: #TurnhoutseBondgenoten en Buurtspelers.
We richten ons tot gezinnen met kinderen tussen 2,5 en 12 jaar in twee buurten: de omgeving van de Parkwijk en de buurt rond de Smiskens. De twee projecten zijn met elkaar verweven, maar hebben daarnaast elk een eigen focus.
#TurnhoutseBondgenoten
Met dit initiatief zetten we sterk in op het opsporen van kwetsbare gezinnen die ‘onder de radar’ leven. We detecteren hun noden, werken aan rechtenverkenning, brengen ze in contact met dienst- en hulpverlening,…. We streven ernaar om de bestaande hulp- en dienstverlening toegankelijker te maken, beter op elkaar af te stemmen en nauwer te laten samenwerken.
Via deur-aan-deur contacten, het organiseren van activiteiten in de buurt, het aanwezig zijn op ontmoetingsplaatsen, de werking van ons mobiel buurtrestaurant,… leggen we laagdrempelige contacten met de buurtbewoners. Naast het zelf actief opsporen van kwetsbare gezinnen legt onze opbouwwerker contact met de aanwezige hulp- en dienstverlenende organisaties in de betrokken wijken. Denk hierbij aan buurtgerichte jeugdwerkingen, scholen, wijkagenten, onthaalouders, buurtcomités, huiswerkbegeleiders, thuishulpen,…. De opbouwwerker gaat na welke kwetsbare gezinnen door deze partners mogelijks reeds gekend zijn maar waar zij om een of andere reden moeilijk ingang vinden tot de gezinssituatie. Vanuit o.a. het aanbod van onze mobiele werkingen, het investeren in het leggen van laagdrempelige contacten en het opbouwen van de nodige vertrouwensband, zetten we in op het ontsluiten van het benodigde hulpverleningsnetwerk op maat én op tempo van het betrokken gezin.
Vanuit de gedetecteerde gezinsnoden brengen we de aanwezige (buurt)partners met elkaar in contact om samen de nodige acties op te zetten. Denk hierbij aan het samenbrengen van verschillende hulpverlenende instanties die ieder vanuit zijn eigen expertise hetzelfde gezin ondersteunen maar niet of nauwelijks hun aanpak op elkaar afstemmen. Maar dit kan eveneens op wijkgericht niveau gebeuren. Denk hierbij aan het organiseren van fietslessen voor kleutertjes in de buurt waarbij scholen en burgerinitiatieven kunnen samenwerken, het opzetten van een huiswerkinitiatief voor lagereschoolkinderen, het organiseren van een uitstap of een leuke buurtactiviteit met de betrokken buurtpartners en bereikte gezinnen,….
Buurtspelers
Als onderdeel van #TurnhoutseBondgenoten rijden we met een speelfiets boordevol spelmateriaal naar de buurten om al spelenderwijs met kinderen in contact te komen die moeilijk tot geen aansluiting vinden bij het bestaande vrijetijdsaanbod. We creëren een veilige speel- en leeromgeving van waaruit we samen met de kinderen en hun ouders op zoek gaan naar interesses, opties verkennen, drempels wegwerken,…. Waar nodig werken we zelf een passend, tijdelijk aanbod uit in samenwerking met relevante (buurt-)actoren. Dit alles zetten we op met als doel kinderen op een duurzame wijze in het vrijetijdsaanbod te krijgen.
Het contact met de ouders wordt mee ondersteund door het project #TurnhoutseBondgenoten. Samen gaan we op zoek naar structurele oplossingen voor de problemen waarmee zij geconfronteerd worden.
Deze projecten worden mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van De Warmste Week en de Vlaamse overheid.