Ontspanning is een basisrecht. Het klinkt simpel en vanzelfsprekend maar als we kijken naar onze samenleving waar men mensen die leven in armoede er vaak op wijst dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun situatie, is er weinig ruimte voor dit recht. De druk om te bewijzen dat je er zelf alles aan doet om uit armoede te geraken is groot. Het recht op vrije tijd wordt dan al snel beschouwd als een ‘overbodige luxe’.
Het recht op vrije tijd is echter niet voorwaardelijk. Het zou voor iedereen, ook voor mensen die leven in armoede, vanzelfsprekend moeten zijn om aan ontspanning te kunnen doen. Om gezond te blijven, zowel fysiek als mentaal, om op een laagdrempelige manier zelfvertrouwen op te bouwen, talenten te kunnen ontwikkelen, een sociaal netwerk uit te bouwen, … Georganiseerde vrije tijd kan bovendien ook nog eens een katalysator zijn voor het bereiken van bredere maatschappelijke doelstellingen. Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van de Nederlandse taal, een vlottere deelname aan de samenleving door het versterken van het sociaal netwerk, meer kans op werk door aangeleerde competenties, …
De afgelopen jaren werkten we nauw en succesvol samen met de stad en allerlei Turnhoutse partners om het cultuur-, sport- en vrijetijdsaanbod in onze stad toegankelijker te maken voor mensen die leven in armoede. Ondanks alle geleverde inspanningen van UiTPAS Kempen, de lokale verenigingen en organisaties, Stad Turnhout en onze vereniging merken we dagelijks dat mensen die onze Rap op Stap kantoren of onze ontmoetingsruimte bezoeken, geen gebruik maken van de UiTPAS met kansentarief. Zij ervaren een veelheid aan drempels die hen beletten om deel te nemen aan dit aanbod.
In september 2024 bundelden we onze aanbevelingen in een adviesnota 'Toegankelijke vrije tijd voor iedereen' en gingen we in gesprek met de betrokken diensten en beleidsverantwoordelijken. De start van een gezamenlijk traject waarbij we onze krachten nog sterker bundelen en samen de nog bestaande drempels verder verlagen of wegwerken.